Begeleiding tijdens een wandeling

plaatje van zonsopkomst in bos, ondersteunt tekst wandelcoaching Eindhoven

Mijn praktijk ligt op een steenworp afstand van het bos. Deze ‘achtertuin’ met al zijn rust gebruik ik om met jou te gaan wandelen.

Tijdens deze wandeling ga ik met jou in gesprek. En de natuur helpt dan een handje mee op het gebied van helder kunnen nadenken, reflectie en ontspanning. Hieronder zal ik je hierover meer vertellen.

Natuur reduceert stress

Er gebeurt iets speciaals met mensen zodra ze buiten zijn in de natuur. Dit kan van alles zijn; een bos, zee en strand, bergen of een heidegebied.

Natuur zorgt er namelijk voor dat je stemming en je concentratie verbetert. Ook neemt het stressniveau af. Dit effect is heel prettig in deze tijden waarin velen van ons een drukke baan hebben met een hoge werkdruk, soms in combinatie met een gezin en alle bijkomende zorgen die het leven met zich mee kan brengen.

Natuur prikkelt je zintuigen, zoals de geur van het bos, het ontluikende groen in de lente, de wind die je op je wangen voelt, de vogels die fluiten, enzovoorts. Daarmee helpt natuur ons om los te komen van onze dagelijkse beslommeringen. Je gedachten komen tot rust, je hoofd raakt leeg en daardoor lukt het ook beter om helder na te denken en te reflecteren. In de natuur zijn mensen meer in contact met hun eigen gevoelens.

Wandelen door de natuur helpt mensen hun gedachten, ervaringen en gevoelens in perspectief te zetten. De schoonheid van de natuur heeft namelijk van zichzelf al een relativerend effect.

Begeleiding tijdens een wandeling

Het ontspannende, herstellende effect van de natuur maakt wandelen bijzonder. Wat zijn de voordelen?

De meeste mensen die begeleiding kregen tijdens een wandeling,  geven aan dat de natuur een meerwaarde heeft in het traject. Het pluspunt zit in de in rust en ontspanning, een gevoel van vrijheid en ruimtelijkheid en het feit dat mensen buiten makkelijker praten. Mensen vertellen meer, omdat het continue oogcontact wegvalt. Je kijkt elkaar wel aan, maar niet de hele tijd.

Daarnaast kan ik als begeleider meer van jou zelf zien. Je gezichtsuitdrukking, of je nadenkt, wanneer je langzamer loopt, of je omlaag of juist om je heen kijkt, of je je ontspant. Ook is er meer aandacht voor het lichaam; mensen voelen hun lichaam en daarmee zichzelf weer bewust. Ze ruiken, horen, voelen en zien de natuur.

Wandelen = bewegen

Tijdens een wandeling doe je aan beweging. Je beweegt je armen en benen. En tijdens de wandeling zit je in een ritme of cadans. Dit geeft alleen al rust en een helderdere kijk op problemen. Daarnaast kunnen tijdens de beweging ook gelukshormonen vrijkomen en dit geeft een positiever gevoel.

Wanneer begeleiding tijdens een wandeling?

Vanwege alle voordelen kan deze manier van begeleiding ingezet worden voor allerlei hulpvragen. Van coachingsvragen tot begeleiding bij rouw en verlies.