Burn-out Valkenswaard

burn-out

Burn-out Valkenswaard

Mijn naam is Nicole Schasfoort. Ik werk als coach en therapeut in Waalre, vlakbij Valkenswaard. Ik begeleid onder andere mensen met burn-out klachten die ontstaan zijn door langdurige overbelasting en help hen verder in hun herstel- en reïntegratieproces.

Wil je eerst wat meer weten over wie ik ben? Kijk dan hier.

Stress

Om je dagelijkse bezigheden te kunnen doen, heb je stress nodig. Daarmee wordt bedoeld dat er allerlei psychologische en biochemische aanpassingen in je lichaam plaatsvinden die ervoor zorgen dat je meer energie en focus krijgt. Het hoeft niet eens te gaan over plotselinge heftige omstandigheden die je het hoofd moet bieden, maar het gaat ook om gewone activiteiten zoals lopen, fietsen, tuinieren, enzovoorts. Ook geestelijke inspanning zorgt voor stress, omdat je je extra moet concentreren. Hard werken voor een deadline en multitasken verhogen bijvoorbeeld je stressniveau.

Stress op zich kan geen kwaad. Sterker nog; het is een gezonde lichamelijke aanpassingsreactie. Deze stelt je in staat de dingen te doen die je wilt doen. Stress kun je daarom vergelijken met energie welke je uit een batterij haalt.

Om in balans te blijven moet je je energie ook aanvullen, zodat de batterij ook weer opgeladen wordt. Dit doe je voor een groot deel tijdens je slaap, of als je tussendoor even uitrust. Als je lange tijd overbelast bent, loopt je batterij steeds verder leeg. Je kunt je namelijk onvoldoende opladen. Het resultaat is dat je steeds vermoeider wordt en uitgeput kunt raken.

Stresssysteem

Je lichaam heeft een stresssysteem, dat nodig is om energie beschikbaar te maken. En als je extra energie nodig hebt omdat je nú moet presteren terwijl je al vermoeid bent, maakt het stresssysteem automatisch meer stresshormonen aan, zoals cortisol. Die zorgt voor extra energie.

Op de langere duur raakt je lichaam gewend aan de extra aanmaak van dat stresshormoon. Je voelt niet meer dat je meer doet dan wat je eigenlijk qua energieniveau aan zou kunnen. Het stresssysteem staat voortdurend aan en dat kan schade aanrichten in je brein en in de rest van je lichaam. Je krijgt stressklachten, zoals bijvoorbeeld het verstrakken en verkrampen van je spieren. Ook kan het voorkomen dat je nergens meer zin in hebt, je migraine krijgt, je geheugen hapert en je vermogen om te plannen en organiseren vermindert.

De oorzaken van deze ontregeling kunnen van alles zijn: te hard werken, verdriet of rouw, te weinig slaap, te veel (leuke) dingen doen, angst, chronische ziekte, verminderd vermogen om te herstellen, schokkende omstandigheden, enzovoorts.

Burn-out

Burn-out is het gevolg van een ontregeld stresssysteem met alle klachten van dien. Als je meer wilt weten over oorzaken en symptomen van een burn-out, kijk dan op deze pagina over burn-out.

Burn-out behandeling

Mijn burn-out behandeling pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag.

Zoals hierboven is benoemd is er bij overspanning of burn-out sprake van een chronische alarmtoestand, welke tot lichamelijke ontregelingen heeft geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt doorbroken en gekeerd.

Psycho-biologische aanpak helpt!

Tijdens de behandeling voelen cliënten zich vrijwel altijd begrepen en krijgen ze erkenning voor het feit dat het niet tussen hun oren zit. Daarnaast begrijpen ze waarom ze klachten kregen, stoppen het proces van roofbouw én leren wat er nodig is voor duurzaam herstel. Het bevorderen en begeleiden van verantwoorde werkhervatting maakt ook deel uit van de aanpak.

burn-out

Burn-out Valkenswaard

Ik begeleid je graag in het proces om uit je burn-out te komen.

Je kunt contact met mij opnemen via onderstaand telefoonnummer of contactformulier.

 

Nicole Schasfoort
Coaching- en therapiepraktijk Schasfoort
Ansbalduslaan 46
5581 CX Waalre
Telefoon: 06-83009470
KVK: 70541183