Rouw- en verliesverwerking

rouwverwerking

Wat is rouw- en verliesverwerking?

Iedereen maakt ingrijpende gebeurtenissen mee. Hierdoor maakt ook iedereen kennis met het proces van rouw- en verliesverwerking. Dit proces verloopt voor iedereen anders.

Bij rouw- en verliesverwerking denkt men vaak alleen aan processen die zich voordoen na het overlijden van een dierbare. Hoewel dit een heftige vorm van rouw kan zijn, bestaan er meer vormen waarbij rouw en verlies ervaren wordt.

Het leven zelf kan voor veel verliezen zorgen. Je kunt hierbij denken aan o.a. het verlies van werk, relatie, huwelijk, vriendschappen en gezondheid.

Rouw kost tijd. Tijd waarin de rouwenden hun leven opnieuw moeten inrichten. Maar ook tijd die nodig is om bij te komen na een intensieve en emotionele periode die vooraf gegaan kan zijn aan het verlies dat je nu moet dragen.

Rouwverwerking is geen ziekte, het is de normale aanpassing aan een verlies. Je staat voor de taak je verwachtingen, je heden en toekomst aan te passen aan de nieuwe situatie waarin die ander er niet meer zal zijn.

Als je meer wilt weten over rouwverwerking, kijk dan hier.

rouwverwerking

Mijn hulp bij rouw- en verliesverwerking

Uit ervaring weet ik hoe verwarrend rouw- en verliesverwerking kan zijn. Ik kan mezelf ervaringsdeskundige noemen. Toen ik 28 jaar was, overleed heel plotseling mijn partner. Met zijn overlijden heb ik moeten leren accepteren dat het leven loopt zoals het loopt met alles wat je krijgt en moet missen.

In het rouwproces dat volgde heb ik veel gehad aan het steeds opnieuw kunnen praten over mijn partner en het verlies wat ik geleden had. Ook heb ik veel ervaringsverhalen van anderen gelezen.

Het kleine zinnetje dat in het boek “I.M.” van Connie Palmen stond vatte voor mij de gevoelsmatige essentie van rouw samen: ‘Rouw is rauw’. Hierdoor voelde ik begrip voor al die verwarrende gevoelens die boven kwamen drijven in die periode.

Nu ik deze processen achter me heb liggen weet ik hoe waardevol een luisterend oor kan zijn. Iemand die bereid is naar je te luisteren zonder oordeel over de manier waarop het rouwproces verloopt.

In mijn praktijk bied ik twee vormen van rouwbegeleiding.

  • individueel rouwbegeleidingstraject
  • eenmalig gesprek.

Op de pagina’s werkwijze en tarieven vind je hierover meer praktische informatie.

Contact

Als je meer informatie wilt of je wilt een keer vrijblijvend kennismaken, kun je contact met mij opnemen via onderstaand telefoonnummer of contactformulier.

 

Nicole Schasfoort
Coaching- en therapiepraktijk Schasfoort
Ansbalduslaan 46
5581 CX Waalre
Telefoon: 06-83009470
KVK: 70541183