Rouwverwerking Vessem

Nicole Schasfoort

Mijn naam is Nicole Schasfoort. Ik ben een gecertificeerd rouwtherapeut en heb bijna 25 jaar ervaring in de hulpverlening.

Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe moeilijk en verwarrend een rouwproces kan zijn. Ik kan mezelf ervaringsdeskundige noemen. Toen ik 28 jaar was, overleed heel plotseling mijn partner. Met zijn overlijden heb ik moeten leren accepteren dat het leven loopt zoals het loopt met alles wat je krijgt en moet missen.

In mijn praktijk in Waalre begeleid ik mensen in hun rouwverwerkingsproces.

Wil je eerst wat meer weten over wie ik ben? Kijk dan hier.

Verlies en rouw

Iedereen maakt in de loop van zijn leven verliezen mee. Een verlies door overlijden van een dierbare is een voorbeeld waar je vaak als eerste aan denkt.

Maar verlies toont zich op meerdere vlakken, zoals het verlies van werk, relatie, vriendschappen en gezondheid.

Je kunt ook andere dingen kwijtraken. Zoals dierbare bezittingen, het gevoel dat je erbij hoort, een kinderwens die niet uitgekomen is.

Behaalde mijlpalen in het leven kunnen ook voelen als een verlies: kinderen die het ouderlijk huis verlaten om op eigen benen te gaan staan of met pensioen gaan. In al deze gevallen ervaar je dat iets wat je dierbaar was en altijd deel uitmaakte van je leven ten einde is.

Soms kan verlies ook heel diffuus zijn. Het is er wel, maar je kunt het niet duiden. Het is altijd op de achtergrond ergens aanwezig en het is onduidelijk of het ooit nog anders wordt. Denk bijvoorbeeld aan een dementerend persoon, een kind dat nooit geboren is, een gezinslid met een psychische stoornis, een familiebreuk enzovoort. Het gaat altijd gepaard met tegenstrijdige gevoelens.

Verlies moet je nemen

Verlies hoort dus bij ons leven, maar meestal staan we het liefst er niet bij stil. We stoppen het verlies het liefste weg achter een grote, dikke deur met een hangslot erop. Want we gaan ervan uit dat als je het niet ziet, het er ook niet meer is.

Ondanks deze pogingen om het verlies weg te stoppen, kunnen we er toch op de meest onverwachte momenten weer mee geconfronteerd  worden. Bijvoorbeeld als een ogenschijnlijk klein verlies in het heden een gebeurtenis uit het verleden wakker schudt. Het ontkennen en wegstoppen van het verlies zijn dus als een slapende vulkaan die op den duur toch tot uitbarsting kan komen.

Rouw en liefde horen bij elkaar

Rouwen doe je als je iemand of iets verliest waar je om gaf. Rouw en liefde horen bij elkaar. Als je rouwt, heb je ook liefgehad.

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen unieke manier. De manier waarop je rouwt is net als met een vingerafdruk. Iedereen herkent de vorm, maar het precieze patroon is voor iedereen anders.

Rouw moet je nemen en doe je met heel je wezen. Met alles wat je in je hebt. Met je gevoel, met je gedachten. Je merkt het lichamelijk en psychisch. En ook op spiritueel vlak. Alle reacties mogen er zijn en zijn heel normaal in een tijd waarin je (opnieuw) je weg moet vinden in een wereld die voor jou voorgoed veranderd is.

Als je meer wilt weten over rouwverwerking, kijk dan hier.

praktijk rouwtherapie

Aanpak

In het rouwproces dat volgde op het verlies van mijn eerste partner heb ik veel gehad aan het steeds opnieuw kunnen praten over mijn partner en het verlies wat ik geleden had.

Nu ik deze processen achter me heb liggen weet ik hoe waardevol een luisterend oor kan zijn. Iemand die bereid is naar je te luisteren zonder oordeel over de manier waarop het rouwproces verloopt. Ik heb gemerkt dat het mij veel voldoening geeft nu zelf mensen te kunnen begeleiden die in de rouw zijn.

Ik heb hiervoor diverse aanvullende opleidingen en cursussen gevolgd om me verder op dit gebied te ontwikkelen.  Dit heb ik gedaan bij het expertisecentrum ‘Omgaan met verlies’. Behalve gesprekstherapie kan ik gebruik maken van diverse methodieken die mensen inzicht en grip geven in tijden van grote onzekerheid.

Bij het kennismakingsgesprek luister ik naar jouw verhaal. Samen kijken we wat je nodig hebt in de begeleiding en wat bij jou past om uiteindelijk weer op eigen kracht verder te gaan.

Op de pagina’s aanpak en tarieven en vergoedingen vind je meer praktische informatie. Ook over rouwbegeleiding tijdens een wandeling in het bos.

Rouwverwerking Vessem

Als je begeleiding wilt of nodig hebt in je rouwproces, kun je bij mij terecht.

Je kunt contact met mij opnemen via bovenstaand telefoonnummer of contactformulier.

 

     

    logo's van beroepsverenigingen