Therapie

therapie

Als therapie bied ik relatietherapie en individuele therapie aan.

Relatietherapie

Een relatie is dynamisch en bestaat uit een balans van hetgeen je investeert en hetgeen je ontvangt. Wanneer die balans in evenwicht is, wordt de relatie door beiden als prettig ervaren. En bovenal: je merkt dat je gezien en gewaardeerd wordt.

Die balans kan ook uit evenwicht zijn, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat je meer geeft dan dat je terugkrijgt. Dan kunnen er spanningen ontstaan en kun je op termijn relatieproblemen krijgen.

Binnen de relatietherapie onderzoeken we hoe jouw of jullie relatie is opgebouwd. We bekijken hoeveel vertrouwen er wederzijds is tussen jou en je partner. Daarbij help ik jullie te ontdekken welke communicatiepatronen jullie in de loop van jullie leven hebben opgebouwd, maar die nu wellicht niet meer werken.  We kunnen onderzoeken hoe we die door een effectievere manier van communicatie kunnen vervangen.

Hier inzicht in krijgen maakt dat je in staat bent om op een andere manier naar jezelf en de ander te kijken. Zodra je begrijpt waardoor het patroon ontstaan is kun je daarna meestal een keuze maken het anders te doen.

Meer informatie over relatietherapie kun je hier vinden.

Individuele therapie

Individuele therapie kan ondersteunend zijn als je niet lekker in je vel zit. Er zijn psychische of emotionele zaken die je dwarszitten en je komt er in je eentje niet goed uit. Het lukt je niet om stappen vooruit te zetten.

In de therapie kijken we samen wat je problemen of vragen zijn. Daarna zullen we met elkaar een plan maken hoe het je wel lukt om stappen verder te zetten.

Therapie kan gaan over ingrijpende levenservaringen waar je nu nog last van hebt. Een voorbeeld hiervan is het verlies van een dierbare. Maar je kunt ook bepaalde gedachten of ideeën over jezelf hebben ontwikkeld die maken dat je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen of je mening te geven.

Ook kan ik je in therapie helpen als je vragen of wensen hebt over je relatie met voor jou belangrijke anderen, zoals bijvoorbeeld je kinderen of je ouders.

Voorbeelden van onderwerpen voor individuele therapie

  • Je hebt een burnout en je wilt ervan herstellen
  • Je hebt moeite met grenzen aangeven
  • Je hebt last van perfectionisme
  • Je hebt vragen over jezelf zoals bijvoorbeeld ‘wie ben ik? en ‘wat wil ik?’
  • Je hebt hulp nodig op het gebied van rouwverwerking
  • Je hebt moeite met het aangaan van relaties
  • Je wilt je communicatie met anderen verbeteren
  • Je wilt de relatie met je uitwonende kinderen verbeteren
  • Je wilt de relatie met je ouders of broers en zussen verbeteren

Contextuele benadering

De therapieën die ik aanbied zijn gebaseerd op het contextuele gedachtegoed. Dit is een stroming binnen de systeemtherapie. Meer informatie over deze aanpak kun je hier vinden.

Over mij

Als je meer wilt weten over mij, kijk dan op deze pagina.

Contact

Wil je meer weten over hoe ik jou of jullie verder kan helpen? Neem dan contact met me op via het formulier of het telefoonnummer op de contactpagina