Relatietherapie en individuele therapie

therapie

Als therapie bied ik relatietherapie en individuele therapie aan.

Relatietherapie

In een relatie gaan mensen een verbintenis met elkaar aan. Maar ze blijven tegelijkertijd ook aparte individuen met eigen wensen en behoeften en met een eigen achtergrond. Beiden komen uit een ander gezin van oorsprong, met andere gewoonten en gebruiken.

Dat zorgt ervoor dat relaties mooi, maar ook moeilijk kunnen zijn. Wanneer je relatie niet loopt zoals je wilt en je komt er samen niet meer uit, dan levert relatietherapie een positieve bijdrage.

Gesprekken

Als therapeut help ik je patronen te ontdekken die je in de loop van je leven hebt opgebouwd, maar die nu niet meer goed werken. We gaan op zoek naar hoe deze negatieve patronen ontstaan zijn, wat ze voor de partners betekenen en hoe ze in stand worden gehouden. Uiteraard staan we ook stil bij de vraag wat er nodig is om weer verbinding te maken met elkaar en wie daarin welk aandeel heeft.

Dit proces is oprecht, stimulerend, soms confronterend, maar vooral inzichtgevend. Dat maakt dat je in staat zult zijn om op een andere manier naar jezelf en de ander te kijken.

Alleen of samen

Voor relatietherapie hoef je niet altijd met z’n tweeën te zijn. Soms is je partner niet of nog niet gemotiveerd voor therapie. Ook dan kan relatietherapie zinvol zijn om te kijken wat je zelf kunt doen om je relatie positief te beïnvloeden.

Moeite met aangaan relatie

Ook voor mensen bij wie het niet lukt om een relatie aan te gaan of te behouden kan relatietherapie zinvol zijn. We onderzoeken dan waar je tegenaan loopt en wat je aan mogelijkheden hebt. Daarnaast zoeken we uit wat je nodig hebt om je te kunnen openstellen voor een relatie die bevredigend en duurzaam is.

Voorbeelden van wanneer relatietherapie zinvol kan zijn

 • Wanneer je het gevoel hebt elkaar niet meer te kunnen bereiken
 • Als je het gevoel hebt dat jullie uit elkaar aan het groeien zijn
 • Bij heftige en terugkerende ruzies die niet opgelost worden
 • Bij jaloezie of ontrouw
 • Wanneer het niet lukt een relatie te krijgen of te behouden
 • Wanneer het niet lukt een destructieve relatie te beëindigen

Op de pagina’s werkwijze en tarieven vind je meer praktische informatie.

Individuele therapie

Individuele therapie kan ondersteunend zijn als je niet lekker in je vel zit. Er zijn psychische of emotionele zaken die je dwarszitten en je komt er in je eentje niet goed uit. Het lukt je niet om stappen vooruit te zetten.

In de therapie kijken we samen wat je problemen of vragen zijn. Daarna zullen we met elkaar een plan maken hoe het je wel lukt om stappen verder te zetten.

Therapie kan gaan over ingrijpende levenservaringen waar je nu nog last van hebt. Het verlies van een dierbare, je gezondheid, je baan of een scheiding. Maar je kunt ook bepaalde gedachten of ideeën over jezelf hebben ontwikkeld die maken dat je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen of je mening te geven.

Ook kan ik je in therapie helpen als je vragen of wensen hebt over je relatie met voor jou belangrijke anderen, zoals bijvoorbeeld je kinderen of je ouders.

Voorbeelden van onderwerpen voor individuele therapie

 • Je bent jezelf in de loop van de tijd kwijt geraakt en je vraagt je af: ‘wie ben ik? en ‘wat wil ik?’
 • Je verlangt ernaar dat die ingrijpende levenservaring niet meer zo op de voorgrond staat. Je wilt verder gaan met je leven, maar daarvoor moet je ze wel kunnen herbergen
 • Je hebt moeite met het aangaan en behouden van relaties. Je loopt telkens tegen dezelfde oude patronen aan
 • Je wilt je communicatie met anderen verbeteren
 • Je wilt de relatie met je uitwonende kinderen verbeteren
 • Je wilt de relatie met je ouders of broers en zussen verbeteren

Contextuele benadering

De therapieën die ik aanbied zijn gebaseerd op het contextuele gedachtegoed. Dit is een stroming binnen de systeemtherapie. Meer informatie over deze aanpak kun je hier vinden.

Over mij

Als je meer wilt weten over mij, kijk dan op deze pagina.

Contact

Wil je meer weten over hoe ik jou of jullie verder kan helpen? Neem dan contact met me op via het formulier of het telefoonnummer op de contactpagina