Werken met poppetjes

Werken met poppetjes, vanuit de methodiek ‘een taal erbij’ is ontwikkeld door Marleen Diekmann (1947-2007). Zij was psychotherapeute in Amsterdam.

Hoe oud je ook bent, bij iedereen kan deze methodiek ingezet worden. Zij wordt bijvoorbeeld gebruikt bij mensen die het moeilijk vinden om zich (verbaal) te uiten. Maar ook bij mensen die juist heel goed uit hun woorden kunnen komen kan ze heel effectief zijn. Die mensen zitten vaak meer in hun hoofd zitten dan in hun lijf. Dan helpt deze methodiek hen juist om uit hun hoofd te komen.

Aanpak

We stellen met hulp van poppetjes of andere materialen je huidige gezin en/of je gezin van herkomst op. Dat levert vaak verrassend veel inzichten op. Daarnaast kunnen we ook een ziekte, een situatie, je verlangen of juist je trauma opstellen.

De methodiek is bijzonder geschikt voor familieopstellingen en voor het verwerken van traumatische ervaringen. Ze geeft inzicht en overzicht over het trauma zelf, maar ook over je overlevingsmechanismen. Deze bewustwording helpt je bij het beter met jezelf en je omgeving omgaan.

Toegevoegde waarde van deze aanpak

Er zijn een aantal voordelen van deze methodiek:

  • Je creĆ«ert inzicht en overzicht over je situatie.
  • Inzichten blijven je langer bij, omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden.
  • Met dit beeld begeleid ik je vanuit rust en aandacht naar de onderliggende pijn of angst toe. Als deze gevoelens er mogen zijn, geeft dit ruimte en de mogelijkheid om te helen.
  • De werkelijkheid en onderliggende pijn is beter te verdragen, omdat er ook ruimte is voor humor en speelsheid terwijl we aan het werken zijn met de poppetjes.